Szauna Építés Otthon

Szauna Építés otthon – Építse meg szaunáját

Ha saját kezűleg építené meg otthonában szaunáját, mi ebben is segítünk!

A Finn szauna építés, Infra szauna építés, Kombi (BIO) szauna  építés és Kültéri szauna építésén túl, nálunk  a szaunaépítéshez minden szükséges műszaki berendezést, kiegészítőket és szauna alapanyagokat megtalál.

Közvetlen importőrként a legjobb minőséget és árakat tudjuk biztosítani a szauna termékekre!

Társaságunk hivatalos forgalmazója a Sentiotec Tylö Helo IKI NARVI szauna kályha gyártóinak, így minden szauna alapanyagunkra garanciát vállalunk és biztosítjuk a folyamatos alkatrészellátást.

A szendvicsszerkezetű finn szauna, infra szauna és kombi szauna építése:

 

Szauna érintésvédelme:

A szauna vizes környezet, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő érintésvédelemről. A szauna kabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. A szauna építés során külön figyelmet fordítsunk a lábazat megfelelő kialakítására, mivel éppen ez az a terület, ahol a hibás és szakszerűtlen kivitelezés során időről időre olyan problémák keletkezhetnek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve, ezért a szerkezetfa padló felőli részét állítható rozsdamentes szintező lábakra kell helyezni, így a szauna szerkezetét nem érheti káros pangó víz. 230V-ról 4-5 légköbméteres szaunát tudunk működtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra esetleg egy fatüzelésű szauna kályhára lesz szükség.

Szauna szerkezet kialakítása:

A szauna szerkezet kialakításakor kiemelten fontos, hogy minőségi fa szauna alapanyagot használjunk! Lényeges szempont, hogy a faanyagok méretpontosak legyenek, ezért ajánljuk az egalizált vagy gyalult szerkezeti fát. Amennyiben, ha a készülő szaunánkat fix sarokba építjük egyszerűbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigeteltsége, könnyebben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk. Abban az esetben, ha körbejárható szaunát építünk, amely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet merev kialakítása. Legyen erősebb a szerkezet, ahol a padok lesznek kialakítva! A szauna kályha egy konzol segítségével kerül rögzítésre a falra, ezért vegyük figyelembe, hogy a szauna kályha súlya a szauna lávakövekkel együtt meghaladhatja a 45 kilogrammot. Ezen a területen is elengedhetetlen egy erős szauna váz kialakítása.

Szauna Építés Otthon 2 szauna_szerkezeti_fa_epites (3)

Szauna burkolata és szigetelése:

A szauna külső felületére lambéria borítás kerül, amely lehet függőleges és vízszintes (a vízszintes borítást javasoljuk, mert tágítja a szauna teret – ezzel vizuálisan is egy nyugtatóbb, harmonikusabb hangulatot varázsolhatunk szaunánknak). A külső szauna burkolathoz nem szükséges szauna lambériát használni, mert a lambéria burkolat nincs szélsőséges igénybevételnek kitéve, de ettől függetlenül érdemes figyelni arra, hogy a szauna külső burkolata stílusban passzoljon a szaunánkhoz.

Annak érdekében, hogy a fa tartószerkezetét és hőszigetelését megóvjuk a nedvességtől, alumínium hőtükörfóliával (nagy tisztaságú alumínium) szigeteljük be a szaunánkat. Minimum 50mm vastag táblás kőzetgyapot szigetelőanyag kerüljön a falakba. Fontos, hogy az hőtükörfólia minimális vastagsága legalább 0,03 mm legyen. Figyeljünk rá, hogy az alumínium hővédő ragasztószalag is ugyan ilyen vastagsággal rendelkezzen és 150°C hőmérsékletig hőálló legyen!

A szauna kialakításánál fontos és biztonságos, ha szilikon vezetékeket használunk! Ne feledkezzünk meg arról, ha külső szauna vezérlőt építünk be, akkor a szauna vezérlő kábeleit előre a szauna szerkezeti falába kell behúzni. Tanácsoljuk az 32-50mm átmérőjű szerelő gégecsövet, így könnyebben cserélhető, esetlegesen javítható a kábelezés is. A szaunánk belső lambériázása előtt a szauna kabinunk úgy nézzen ki belülről, mintha egy steril alumínium szobában lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fog melegedni és mindenki örömére gazdaságosabban fog működni.

Szauna Építés Otthon 3 szauna_szigeteles

Szauna szellőzése:

A szaunánk szellőzésének kialakítása során figyeljünk arra, hogy a szaunakályha mögött a talajtól 10-15 cm-re friss levegő beengedő nyílást alakítsunk ki. A szauna kabin külső felén ezt a nyílást egy bogárhálóval ellátott szauna szellőző ráccsal fedjük le. Abban az esetben, ha az ajtó alatt megoldható egy 2-3 centiméteres beszellőzési lehetőség, akkor nincs szükség a szellőző rácsra (ezt a mi általunk forgalmazott szauna ajtók biztosítják). A szauna kabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, egy úgynevezett kiszellőző nyílásra lesz szükségünk, melyet zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szauna szellőző gomba használatával, amely kívülről szintén egy bogárhálóval ellátott szellőző rácsot kap.

A szauna kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk, mely párás-meleg környezetben is hosszú ideig tartós marad. Nem fog vetemedni, teknősödni vagy szétnyílni. Ajánljuk figyelmébe a csomómentes Thermowood (hőkezelt) szauna fa lambéria kínálatunkat. Tanácsoljuk, hogy szaunán belül hagyományos lambériát ne használjunk, mert az állandó hő és páratartalom változásának köszönhetően a hagyományos lambéria hamar korhadásnak indulhat és idő előtt cserélni kell, ami nem kifejezetten költséghatékony megoldás hosszútávon. A szauna lambériák rögzítéséhez lambéria rögzítő kapcsokat használjunk, a kapcsok használata dilletációt enged az anyagnak, egyszerű a használata és a lambéria felületén sem látható.

Ellenlécezés:

Nagyon fontos lépés egy szauna kabin építése során!

Ha ez a rés nincsen meg a szauna szigetelése és a szauna belső burkolata között, abban az esetben „magyarosan” hő híd keletkezhet, emiatt pára kicsapódik a szerkezeten vagy a szauna lambéria hátsó falán.

Ha ez rendszeresen elő fordul, akkor a folyamatos bedunsztolódott pára, elsőként penészt okoz, későbbiekben a szauna fa szerkezetét károsítja, akár 10x gyorsabban korhad el ezáltal.

Ezért nagyon fontos egy szaunában az ellenléc használata.

Kábelek kivezetése:

A szauna szerkezetébe vezetjük el az ipari áram(400V) és gyengeáramú kábeleket egyaránt.

A ipari áramhoz, mi szilikon kábelt javaslunk behúzni! A

Szauna kályha teljesítményétől függ a szilikon kábel vastagsága,

Például:

2.3 – 4.5Kw-os szauna kályhához: 3 x 1.5mm szilikon kábel szükséges (220V)

6.0 – 9.0 Kw-os szauna kályhához: 5 x 2.5mm szilikon kábel szükséges (400V)

9.0 – 15.0 Kw-os szauna kályhához: 5 x 4.0mm szilikon kábel szükséges (400V)

Ezen kábeleket érdemes műanyag gégecsőben elvezetni, mert ha véletlen sérülne vagy cserére szorulna akkor könnyedén javítható lesz.

Ezen gégecsöveket a szauna szigetelés külső falán próbáljuk meg elvezetni, a további melegedés elkerülése érdekében.

Szauna Építés Otthon 7 kabelek_bekotese_szauna_vezerleshez

Szauna padlécek:

A szauna padlécek kialakításakor figyeljünk arra, hogy a szauna padon ülni esetleg feküdni is kényelmes legyen, ezért a két szauna padléc közötti hézag ne legyen kisebb, mint 5 mm, de ne haladja meg a 8 mm-t. Amennyiben, ha lehet, minimum kétszintes szauna padozatot alakítsunk ki, más-más magasságban és hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Ajánljuk, hogy az alsó pad egészen a szauna faláig beérjen, így az alsó padon fekvőknek is sokkal kényelmesebb helyük lesz és a szauna látványa is tágasabb érzetet fog kelteni.

A szauna pad kialakításához a legalkalmasabb anyag a Thermowood eljárással készített nyárfa szauna padléc vagy a fehér rezgő nyárfa. – Ne gondoljuk, hogy ennek kialakítására csak az Afrikából behozott abachi fa alkalmas, gondoljunk csak bele, a Finnek s más északi népek mikor láthattak ilyet először?! – A Skandináv országokban már nagyon régóta használják, de már Németországban és Ausztriában egyre gyakoribb ezen padléc használata. Teljes mértékben göcsmentes, osztályon felüli minőség, jól bírja a szélsőséges körülményeket, könnyű vele dolgozni és nem utolsó sorban esztétikai értéke is felülmúlhatatlan.

Szauna Építés Otthon 9 szauna_lamberiazasa
Szauna Építés Otthon 10 szauna_labazat

Szauna világítás:

A szauna világításhoz speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik és érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos. Érdemes a szauna lámpa árnyékolót valamelyik sarokba elhelyezni, nagy figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét a falnak dőléskor. Rengeteg új világító eszköz jelent meg a piacon, most egy luxus szaunába már üvegszáloptikás világító berendezést használunk. Pad és háttámla világításra RGB technológiás LED szalagot, DECO-LIGHT-t, vagy 160°C hőálló BIG-LED-t a szaunakályha fölé, erre azért van szükség, mert amikor meglocsoljuk a kályhát a felszálló párát világítjuk meg, így további felöntési élményt lehet elérni szaunázás közben, ez különösen igaz a nagy kőküllemű szauna kályhák esetében, ahol sokkal többet locsoljuk a kályhát, mint egyébként.

Szauna elkészült:

Saját kezűleg épített szaunája készen van 🙂

Ha mégis úgy dönt, hogy ránk bízza a szauna építést, most kötelezettség mentes árajánlatot kérhet új szaunájára!

LEGYEN ÖNNEK IS EGYEDI TERVEZÉSŰ SZAUNÁJA!

Magyar szakemberek által több, mint 20 év tapasztalattal épített szaunáinkra  5 ÉV garanciát biztosítunk!!

Az Ön igényeire szabott szaunájára itt kérhet ajánlatot:

 

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Milyen típusú szaunára kér egyedi árajánlatot? (kötelező)

Milyen adottságokkal rendelkezne az ön által kívánt kabin? (kötelező)

A szauna kabin tervezett külső méretei (kötelező)
Szélesség cm-ben (kötelező)
Mélység cm-ben (kötelező)
Magasság cm-ben (kötelező)

A szauna kabin helyének tervezett/meglévő aljzatburkolata (kötelező)

A szaunát határoló meglévő fix falak száma (kötelező)

Esetleges tervezett üvegfelület m2-ben (kötelező)

Ha már van alaprajza, akkor azt itt feltöltve kérjük, küldje el nekünk! (jpg, png, pdf)

Szauna telepítési/építési címe (kötelező)

Háromfázisú elektromos csatlakozás kiépített? Kérjük válasszon! (kötelező)

Egyéb kérések, üzenet és az egyedi igények:

Az itt használt email címét semmilyen más célra nem használjuk, csak a kérdés megválaszolására, ill. ehhez szükséges kapcsolattartásra.

Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadom!

Spam védelem. Kérem gépelje be az eredményt!

Kezdjen el írni, és nyomja meg az ENTER billentyűt a kereséshez

Kosár

Sm Bemutato Szauna Kabin Pop Up